10 tény a hialuronsavról

A szépségiparban több mint egy évtizede tevékenykedő szakemberként rendszeresen kapok a cég ügyfeleitől, barátaimtól, rokonaimtól bőrápolással kapcsolatos kérdéseket. Milyen kozmetikumot használjak? Milyen hatóanyagot alkalmazzak erre és erre a bőrtípusra? Vagy, hogy egy adott bőrproblémának mi is a kulcs hatóanyaga? Az ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolása mindig kihívás, hiszen a klasszikus anyagok mellett az embernek figyelembe kell vennie a legújabb kutatási eredményeket is. Tehát nem elegendő csak a régen rögzített információkra támaszkodnia, hanem kutatnia, vizsgálódnia is kell a témában, hogy naprakész legyen.

Egyik kedvenc hatóanyagom a hialuronsav, melyet magam is használok bőröm megfelelő hidratációjának fenntartásában. Így e-heti blogbejegyzésünkkel is ez a sokoldalú aktív összetevőt vesézzük ki.

Nézzük hát a tényeket vele kapcsolatosan:

  1. A hialuronsav molekulák az irha, azon belül is a kötőszövet fontos alkotóelemei, a kollagén és elasztikus rostok közti tér töltőanyagai.
  2. Az irha nagyjából 70%-át alkotó kollagén rost hálózat vízmegkötő képességét, ezáltal hidratáltságát a hialuronsav biztosítja. (a teljes test víztartalmának mintegy 15-18%-a található az irhában)
  3. A hialuronsav természetes úton termelődik a kötőszöveti sejtekben illetve fibroblasztokban.
  4. Fontos alkotója nemcsak a kötőszövetnek, hanem a szemeknek, izomknak és az izületi folyadéknak is, ahol „kenőanyagként” biztosítja azok problémamentes mozgását. Szöveteink rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegkötő képességéért felel.
  5. Anti-oxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik, fokozza a sebgyúgyulást.
  6. Pótlása bőrön keresztül bőrápolók, orálisan kapszulák, valamint lokális injekciók formájában is lehetséges.
  7. A hialuronsav termelődése a kor előrehaladtával évről évre csökken. Azonban képződése 40 éves kor felett a felére csökken, 60 éves korra pedig az eredeti érték 10%-ra esik vissza.
  8. A hialuronsav pótlását már egészen fiatal korban leghamarabb 20 éves, de legkésőbb 30 éves kortól meg kell kezdeni a bőr állapotának, valamint az egyéb szövetek rugalmasságának megőrzése érdekében.
  9. Saját tömegének akár 1000 szeresét is képes megkötni vízként, így az egyik legkiválóbb anyag a bőr hidratációjának fokozásában.
  10. A hialuronsav nagy molekulájú több, mint 1000000 Dalton súlyú anyag, mely normál esetben nem képes a bőrön keresztül átjutni. A modern kozmetikumokban fragmentált (tördelt hialuronsav lánc a kisebb méret érdekében) formában alkalmazzák a tökéletes felszívódás érdekében.

 

Nem csoda tehát, hogy ez az anyag az egyik leginkább elterjedt aktív összetevő a bőrfiatalító kozmetikumokban, vagy mezoterápiás ampullákban. Bőrünk egészségének és rugalmasságának megóvása mellett segít fenntartani annak normál egyensúlyát, így biztosítva kiváló „táptalajt” a további regeneráló kezeléseknek.

 

 

 

 

 

 

Dani Richard

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2022 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK