5 TIPP a nyári napozáshoz

A nyár mindenki életében az egyik legfontosabb időszak. A hosszú meleg nappalok életre keltik a szabadtéri programokat és a hétköznapok forgatagából kicsit ki lehet szakadni. Mindennapos barátunk a napfény, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a túlzott fényterheléssel a korai bőröregedéssel nézünk szembe.

Köztudott tény, hogy a bőr öregedésének jelentős százalékát a rossz fényvédelem miatt elszenvedett UVA és UVB sugárzás teszi ki. Előbbi UV spektrum a bőr azonnali barnulását és a kollagén és elasztikus rostok sérülését, addig utóbbi azonnali leégést és a DNS spirál károsodását idézheti elő. Mindkét fényhullámhossz nagy mennyiségben adagolva maradandó károsodásokat okozhat a bőrben.

Éppen ezért fontos, hogy bőrünket, már korán megfelelő fényvédelemmel lássuk el, ha tartós napsugárzásnak tesszük ki azt. A továbbiakban összegyűjtöttük számodra a legfontosabb tudnivalókat mielőtt napozni indulsz.

1. Határzod meg a számodra szükséges fényvédelmet mielőtt napozni indulsz

A bőr UV fénnyel szembeni ellenálló képességét annak pigmentáltsága és a hámréteg vastagsága határozza meg. Ez genetikai adottság, éppen ezért ha egyszer megbizonyosodunk saját bőrtípusunkról és a védelméhez szükséges SPF faktorról  utána már csak a helyes alkalmazást kell elsajátítanunk. Az SPF (Sun Protection Factor) a bőr normál védelmi mechanizmusait erősíti fel olyan mértékben, mint amennyit az SPF rövidítés után található szám jelöl. Ha egy világosabb bőrű normál esetben 5 perces védelemmel ellátott ember SPF30-as fényvédőt használ, akkor 5x30 azaz 150 percet (2,5 óra) tölthet el a napon leégés nélkül. Az eredményül kapott időtartam azonban azzal, hogy többször is felkenjük a naptejet nem hosszabbítható meg. Ez utóbbit kevesen tudják.

2. Felejtsd el azt, hogy a barátnődtől kérsz segítséget a napfényvédőd kiválasztásában

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ismerősüktől kérnek segítséget abban, hogy milyen naptejet is válasszanak. A márkanév kiválasztásánál ez még elmegy, azonban a szükséges faktorszám meghatározásához mindenképpen azonosítanod kell, hogy melyik típusba is tartozol.

3.Napozás előtt tilos a kozmetikai bőrtisztítás és peeling

Napozni csak egységes bőrképpel és sérülésmentes bőrrel szabad. Bőröd ugyanis csak ekkor rendelkezik kellő fizikai és kémiai védelemmel az UV sugarakkal szemben. Éppen ezért ha nyaralást tervezel már jó előre gondolkozz arról, hogy a kozmetikai kötelezettségeid letudd. Az erőteljes peelingek, úgy mint a mikrodermabrázió, vagy a gyümölcssavas hámlasztás a nyár folyamán tiltott módszerek. Épp úgy, mint a nyomkodással történő bőrtisztítás. A fenti kezelések ugyanis mikrosérüléseket okozhatnak és bizonyos esetekben a bőr folytonosságát is megszakítják, mely egy könnyed napozás után gyulladáshoz és pigmentálódáshoz vezethet. 

4. Óvatosan a gyantázással

A nyár egyértelműen a szőrtelenítés szezonja. A választható módszerek száma széles skálán mozog és bár tartóssága miatt a gyantázás örök sláger mindegyik módszerre oda kell figyelni a szükséges fényvédelem miatt. A miértre a válasz egyszerű. A gyantázás során a bőr legfelső rétege a hám sérülhet, mely nem megfelelő fényvédelem esetén hiperpigmentációhoz azaz pigmentfoltok kialakulásához vezethet. Hasonló kockázatot jelentenek a szőrtelenítő krémek  is, hiszen lúgos kémhatásuknak köszönhetően megmarhatják a hámot, rontva annak immunitását. Sajnos a csipeszes epilátoroknál sem szerencsésebb a helyzet, hiszen a kihúzott szőrszálak helyén keletkező bőrsérülések is begyulladhatnak, pigmentálódhatnak. Örök érvényű szabály, hogy a napozás előtt legalább 4-5 nappal szőrteleníts, hogy legyen ideje a bőrödnek regenerálódni. Vagy már az első pillanattól kezdve használj magas, minimum SPF30-as fényvédőt.

5. Ne csak a nyár végén, hanem napozás után is regeneráld bőröd

A bőrt közvetlenül érő UVA és UVB sugarak azonnali változásokat idéznek elő benne. Még ha nem is látszik, bőröd a napozás során vizet veszít, gyulladásos folyamatok indulnak el és a bőrsejtek genetikai állománya is sérülhet. Éppen ezért a napozás utáni azonnali bőrhidratálás és célzott regenerálás nélkülözhetetlen. Megfelelő folyadékfogyasztással belülről pótold az elvesztett nedvességet és használj testápolót is a további vízvesztés megakadályozására. Legjobb társad az Aloe Vera gél lehet, mely amellett, hogy gyorsan szívódik fel és ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, vitaminokkal látja el a bőrt egy időben nyugtatja is azt.

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2023 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK