A tökéletes téli hidratáció 3 titka

Télen a bőr hidratálása jelentősége felértékelődik, hiszen a megváltozó külső körülmények miatt legnagyobb szervünk a nyári napsütés után egy teljesen másfajta stresszel szembesül. Ha a többséget megkérdezzük bőrápolási szokásairól, akkor szinte biztos, hogy mindenki rávágja „igen hidratálok”, de valójában tényleg ezt teszik-e akkor, amikor krémet, szérumot, vagy maszkot használnak bőrük ápolásához. Tudják-e azt, hogy a télen megváltozó külső körülmények miatt a bőrnek a szokásosnál is több folyadékra van szüksége?

A bőr víztartalmának fokozása ugyanis egy bonyolult folyamat, mely nem merül ki abban, hogy csak egyszerűen „feldobunk” rá valamit. Nem elegendő pusztán csak egy illatában és állagában tetszetős ápolót a legközelebbi drogériában kiválasztanunk. Ugyanis a feleslegesen költekezés előtt meg kell értenünk működését és igényeit azzal együtt, hogy mely helyzetekben és évszakokban hogyan képes leginkább megőrizni saját nedvességtartalmát.

Kritikus évszak: a tél!

A téli időszak azért kiemelten fontos a bőr vízháztartásának fenntartásában, mert ilyenkor a legkisebb szokásostól eltérő belső hidratációs érték is azonnal megmutatkozik annak felszínén. Az ok egyszerű. A benti fűtött helységek páratartalma drasztikusan lecsökken, így bőrünk a benntartózkodás ideje alatt folyamatos száraz levegővel és alacsony páratartalommal találkozik. Ha netalántán rendszeresen a szabad levegőre is ki kell mennünk, akkor az ott bőrünket érő változatos időjárási körülmények, mint pl. tartósan hideg levegő, szél is negatív irányban befolyásolják a bőr állapotát.

A hideg a bőrfelszínhez közeli erek beszűkülését eredményezi, ami a tápanyag utánpótlás és oxigénellátottság lassulásához vezethet. A szél a bőrfelszíni emulzió állagának megváltoztatásával a hám könnyebb száradásához és folyamatos transzepidermális vízveztéshez vezethet, amellyel együtt automatikusan romlik a hidratáció is. A tüneteket bárki könnyen felismerheti, hiszen a bőrfelszín húzódó érzése, vagy az elhalt szarusejtek szemmel is jól látható fehéres bőrdarabonkénti gyors leválása egyértelműen hidratációvesztésre utalhatnak. A bőrt megfelelően ápolni és megelőzni a problémákat pedig nem nehéz. Pusztán pár fontos tanácsot kell betartanunk.

Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot

Nem lehet elégszer elismételni, hogy a szervezet megfelelő működéséhez vízre, vízre és vízre van a leginkább szükség. A bevitt folyadék hidratálja sejtjeinket, szöveteinket, szerveinket. A vér viszkozitásának megváltoztatásával könnyebbé teszi a keringési rendszer működését. Ha a bőrt száraznak érezzük, annak egyik biztos oka, hogy nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű folyadékot. Pedig a bőrt annak védelmi rendszere miatt belülről sokkal könnyebb hidratálni, mint kívülről.

A napi folyadékbevitelnek felnőtteknél 2,5-3 liternek minimum meg kell lennie, hogy a test és azzal együtt külső takarónk is megfelelően hidratált legyen. Ha krónikus nem ivók vagyunk, akkor érdemes egy mobil applikációt letölteni telefonunkra, ami konfigurálás után folyamatosan figyelmeztet minket, hogy mikor igyunk.

Ápolás előtt tisztíts és peelingezz

A bőr hidratációját fokozhatjuk más módon is például a bőrtípusunknak megfelelő ampullák, szérumok, krémek, pakolások alkalmazásával. Mielőtt pénzszórásba kezdenénk érdemes szakember segítségét kérnünk, ugyanis a hidratálásnak tudatos folyamatnak kell lennie és már a letisztítás során el kell kezdődnie. Télen bőrünk hámrétege megvastagszik, így a megszokott tisztítás mellett rendszeresen peelingeznünk is kell azt, hogy az elhalt szarusejtektől megszabadítsuk.

Tökéletes választás lehet egy természetes szemcséket (pl. maghéjat) tartalmazó peeling, de a jojoba gömböket tartalmazó bőrradírok is népszerűek. Fontos, hogy dörzsanyagot tartalmazó kozmetikumokat 2-3-nál többször ne használjunk egy héten, mert áteshetünk a ló túloldalára. Ha a bőrradírral megvagyunk, utána bátran alkalmazhatunk egy egy magasabb vízmegkötő képességgel rendelkező szérumot, vagy ampullát majd végezetül egy a bőrtípusunknak megfelelő nappali krémet. Előbbihez kiváló a hialuronsav, utóbbihoz pedig egy szintén hidratálásra kifejlesztett krém ajánlott.

Válassz zsírban gazdag krémeket

Kevesen tudják, hogy a bőr úgy is képes kiszáradni, ha megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk és bőrtípusunknak megfelelő krémekkel ápoljuk azt. A felületén ugyanis egy nagyon finom úgynevezett hidrolipid filmköpeny van, mely vékony olajos réteggel védi a nedvesség kipárolgását abból. Ha ez a köpeny megsérül – télen tipikusan a sapka és kesztyű viselése miatt – akkor azok a területek szárazabbak lesznek és a bőr feszülő érzettel jelez.

De a szél és a hideg időjárás következtében lassuló faggyútermelés is befolyásolja állapotát, mely szintén a bőr könnyebb kiszáradásához vezet. Megoldást egyedül az jelent, hogy a szokásosnál egy picit zsírosabb krémeket alkalmazunk. Így amely bőrvédő faggyút a bőrünk nem tud megtermelni, azt ápolók formájában pótoljuk. Minden nappali krémnek általában van éjszakai megfelelője, így akár ezt is használhatod trükként.

A téli időjárás tehát nem esküdt ellenségünk, hanem egy körülmény, melyet megfelelően kezelnünk kell. Ha tudatosan állunk bőrápolásunkhoz, akkor talán az eddigi rosszul berögzült szokásainkra is választ kaphatunk azzal együtt, hogy a jövőre nézve ezeket maradéktalanul kiküszöbölhetjük.

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2021 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK