Ampulla mustra

A kozmetikai ampullák a szépségápolás favoritjai. Kis méretük, magas hatóanyagtartalmuk miatt akár kozmetikai, de otthoni bőrápolásra is kiválóan használhatóak. Népszerűségük a folyamatos termékfejlesztéseknek köszönhetően töretlen. Vizsgáljuk meg őket közelebbről.

Múlt és jelen 

A leghíresebb ampullákról szóló történelmi bejegyzésekhez mintegy 1700 évet kell visszautaznunk egészen 305-ig. Az első ilyen szent Januarius-hoz köthető, akinek halála után vérét ampullába zárták, majd évente egyszer a tiszteletére megrendezett ünnepélyen a nápolyi katedrálisban állították ki. 

A kozmetikai célra gyártott modern ampullák története viszont nem nyúlik ilyen régre vissza. Megjelenésük a szépségápolási termékek tömeggyártásához és az egyre fejlettebb hatóanyag komplexek elterjedéséhez köthető. 15-20 évvel ezelőttig nem igazán voltak részei a kozmetikai kezeléseknek. Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor a kozmetikai piac hívta életre őket, vagy az ampullák adta egyedi lehetőségek generáltak igényt és kerestek maguknak helyet a kozmetikai kezelésekben? 

Kétségtelen, hogy mindkettő, hiszen az egyre fejlettebb, nagy tisztaságú koncentrátumok tartósítása, valamint oxigén mentes közege új csomagolás után kiáltott. Ugyanakkor a kozmetikai kezelésekben is szükség volt olyan gyorsan felszívódó, magas hatóanyag tartalmú készítményekre, melyekre csak kis mennyiségben volt igény. 

Műanyag vagy üveg 

Az analógia, amely alapján a kozmetikai ampullák készülnek egyértelműen az, hogy olyan oxigénre érzékeny, nehezen tartósítható összetevőket zárjunk kis mennyiségben csomagolóanyagba, melyeket egyetlen kezeléshez használunk fel. Természetesen ez alapján jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy akkor miért is találunk a piacon üveg és műanyag csomagolásokat? A válasz a leginkább a költséghatékonyságban rejlik, hiszen az üveg ampullák gyártása drága és nagy darabszámhoz kötött. Így a cégek kénytelenek kompromisszumokat kötni és csak és kizárólag olyan vegyületeket ampullába zárni, melyek hatékony tartósítása semmilyen más módon nem oldható meg. Ilyenek lehetnek pl. a C-Vitamin, vagy a Retinol. 

Magasabb hatóanyag tartalom, látványosabb hatás 

A kozmetikai piacot megvizsgálva a nehezen tartósítható anyagok mellett számos más népszerű összetevőt is találhatunk az ampullákban. Fontosságuk a kezelésekhez szükséges kis mennyiségükben és koncentrációjukban rejlik. A szépségszalonok intenzív bőrfiatalító hatásuk miatt például előszeretettel használják a hialuronsav, vagy kollagén ampullákat, melyeket a bőrtisztítás után visznek fel a bőrre. A nagy koncentrációjú anyagok így a hámon keresztül bejutva a bőr mélyebb rétegeiben a célsejteknél képesek hatásukat kifejteni. A hialuronsav például saját tömegének ezerszeresét képes nedvességként megkötni, így közkedvelt bőrfiatalító hatóanyag. 

Egy összetevő, vagy több 

A korai ampullák összetételi listái kevesebb komponensre és leginkább egy fő hatóanyagra épültek. A mezoterápia megjelenésével és a tudomány fejlődésével viszont egyre gyakoribbak a szinergikus hatásra épülő hatóanyag rendszerek. Vannak olyanok, melyek a B vitamin bőrsejt képző hatását használják ki és egy ampullán belül kombinálják a B1, B2, B6 vitaminokat, de olyanok is, melyek például hialuronsavval, argirelinnel, DMA tartalommal veszik fel a harcot az öregedés jeleivel szemben. 

Az ampulla verseny tehát nem áll meg és a technológiai fejlődésével, valamint a kozmetika és a bőrgyógyászat határterületeinek elmosódásával csak tovább gyorsul. Remélhetőleg a szépülni vágyók hasznára.

 

 

Dani Richard

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2022 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK