Az adathalászat veszélyei – ezekre érdemes oda figyelned

Készülj fel a digitális világban rejlő veszélyekre, légy körültekintő és tájékozott! Biztosan Te is találkoztál már felugró böngészőablakokkal, különös SMS üzenetekkel és e-mailekkel, ígéretesnek hangzó ajánlatokkal.

Az adathalászok gyakran hoznak létre olyan internetes oldalt, közösségi média fiókot ami egy-egy általad követett hivatalos fiókra hajaz, csupán csak egy betű az eltérés. Olyan e-mailekkel bombáznak, ami megtévesztésig hasonlít bármelyik szolgáltató által küldött üzenetre. Rengeteg adathalász csalás létezik és mind nagyon veszélyesek. A személyes adataid jóhiszemű megadása akár súlyos következményekkel is járhat, amiket jobb megelőzni. 

Mindenképpen legyél résen ha üzenetben halaszthatatlan teendőt kapsz. A rossz magyarsággal, elütésekkel megírt levél mindig legyen gyanús! Meggondolatlanul sose teljesíts kérést, ne kattints rá a kapott linkre, olvasd át akár többször is az üzenetet, nézd meg újra a feladót, legyél körültekintő, így mihamarabb kiszűrheted az adathalászat veszélyeit! 

Az elmúlt időszakban sajnos többször probáltak visszaélni a Solanie márkanévvel is. Az instragram követőinket bombázták a fenti üzenettel. Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy az üzenet küldés előtt néhány nappal indult a Solanie oldalán egy nyereményjáték. Ennek hatásaként hozhatták létre a fenti fiókot, solaniacosmetics néven, jól látható, hogy egyetlen betű eltérés van a két fiók között. A követőinket célozták üzenetekkel, melyben a linkre kattintva bankszámlaszám adatokat próbáltak kicsalni. Idejében észrevettük, több követőnk is jelezte, szerencsére senki sem dőlt be a csalásnak, a fiókot jelentettük. 

A fenti példából is jól láthatjuk mennyire fontos, hogy megfelelően védjük adatainkat. Feltört közösségi média fiók, bankszámláról leszedett néhány száz forint, de előfordulhatnak igen komoly visszaélések is, amik már bűncselekménynek minősülnek. Mindenképpen fontos, hogy ne csak az online térben, de akár SMS-ben, e-mailben, viber és messenger üzeneteknél, értesítéseknél is meggondoltan kattintsunk!

 

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2023 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK