Bőrünknek életet adó víz

A víz szervezetünk egyik legfontosabb tápanyaga. Míg étel nélkül akár 4-6 hetet is kibírunk, addig víz nélkül kizárólag csak néhány napot. A vízháztartás fenntartása ezért kiemelten fontos, hiszen nem csak szervezetünk, hanem legnagyobb szervünk a bőr egészségéért is sokat tehetünk vele.

Az emberi test tömegének, mintegy 50%-át víz alkotja, melynek 34%-a sejten kívüli 66%-a pedig sejten belüli. A vízháztartást összetett hormonális és idegi folyamatok szabályozzák és a napi szükséglet meghatározásában szerepet játszik, hogy férfiak-e vagy nők vagyunk, mekkora a testtömegünk, milyen éghajlaton élünk és, hogy milyen egészségnek örvendünk. Elfogadott tény, hogy egy felnőttnek a napi 2,5-3l folyadékot kell bevinnie ahhoz, hogy az egyensúly fennmaradjon. A folyadék utánpótláson pedig a közhiedelemmel ellentétben nem csak és kizárólag a vízfogyasztást értjük, hanem folyadékszükségletünket kielégíthetjük gyümölcsökkel, teákkal, levesekkel, de minimális mennyiségben például húsokkal is.

A teljes test víztartalmának megközelítőleg 15-18%-a található meg bőrünkben azon belül is az irhában. Ez számszerűsítve a teljes test mintegy 1/5-e. Így nem elhanyagolható az a tény, hogy ha folyadékháztartásunkkal baj van és szervezetünk mozgósítani kényszerül ezen folyadékmennyiséget, akkor az bizony bőrünk állapotára, külső megjelenésére is kihatással lesz. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen ugyan rendszeresen és hosszantartóan kell az előírtnál kevesebb folyadékot fogyasztanunk és a bőr külső ápolásáról is el kell feledkezzünk, de a mai rohanó életben ez nem is olyan nehéz.

Ahhoz, hogy a normális folyadék egyensúly meglegyen a felvett és leadott vízmennyiségnek egyensúlyban kell lennie. A napi élelmiszerekkel 0,5-1 liter víz jut a szervezetünkbe, mely kiegészül további 0,25-0,4 literrel, mely a tápanyag felhasználás során keletkezik. Ennek megfelelően ahhoz, hogy a szintet tartani tudjunk további 2-3 liter víz elfogyasztása szükséges. Bőrünk, mint önálló szerv naponta 600ml vizet párologtat el nyugalmi állapotban. Ez aktív sporttal, vagy a nyári hónapokban az izzadás során megtöbbszöröződhet, melyet pótolni kell.

A hidratáció megtartását bőrünk egészségének megőrzése érdekében 2 fronton kell folytatnunk. Az egyik a vízháztartás balansza, mely megfelelő és rendszeres folyadék utánpótlást, valamint étrendet jelenti. Például rendszeres élelmi rostfogyasztással a szervezet vízmegtartó képességét is fokozni tudjuk, hiszen 1g élelmi rost akár 1dl vizet is képes megkötni. A másik csatatér viszont bőrünk felszínén zajlik. Azon a külső fizikai burkon, mely mechanikai és kémiai védelmet biztosít belső szerveinknek.

 

Az ultrahang a szarurétek fellazításán keresztül hatóanyag utakat nyit a bőrbe és hanghullámok segítségével segíti a kozmetikumok bőrbe történő felszívódását. 

A bőr hidratációjának hatékony növeléséhez abba kívülről hidratáló anyagokat kell juttatnunk, mely a bőr genetikai felépítése miatt nagyon nehéz. Az úgynevezett bőrbarrier meggátolja a kívülről érkező anyagok bejutását, így a kozmetikumokét is. Ahhoz hogy a bőrre felvitt anyagok a bőrbe juthassanak a bőr fizikai és kémiai működését kell megváltoztatnunk. Egyrész hatóanyag utakat kell nyitnunk a szarurétegen keresztül, másrészt meg kell tisztítanunk a bőrt az olajos szennyeződésektől, hogy az értékes kozmetikumok felszívódhassanak.

A hatóanyagok bőrbe juttatásához használt egyik legelterjedtebb eljárás a kozmetikai ultrahang, mely a bőr átjárhatóságát fokozva a szaruréteget fellazítva képes a bőr mélyebb rétegeibe lejutni. A hanghullámok mechanikai hatása az értékes géleket, krémeket a mélyebb rétegekbe „lökdösve” fejti ki hatását. A megfelelő kozmetikumokat alkalmazva akár 20-30% is képes már egy alkalom után is növelni a bőr hidratációját. Az már csak hab a tortán, hogy közvetlen hatást gyakorol a bőr feszességéért felelő kollagén rost hálózatra, valamint a salakanyagok elszálításáért felelős nyirokérhálózatra is.

Az ultrahangos készülék lelke a kezelőfejen lévő speciális kristály, melynek ultrahanghullám leadását legkönnyebben vízzel ellenőrizhetjük (szökőkút effektus).

Azonban egy ultrahangos kezelés sem ér semmit, ha elfeledkezünk a kezelés utáni úgynevezett visszazsírozásról. A bőrbarriert és azon belül is a hidrolipid filmköpenyt ugyanis vissza kell állítani. Ez a vékony olajos réteg az, amely a bőrből történő vízkipárolgást meggátolja és a nedvességet a bőrbe zárva tartja fenn a hidratációt.

Az MDS800-as készülékkel mért hidratációváltozás egy normál ultrahangos hatóanyagbevitel után +24% volt.

A megfelelő folyadékutánpótlás tehát épp oly elengedhetetlen, mint a bőr hidratációjának külső utánpótlása és a vízvesztés megakadályozása. Víz hiányában ugyanis nem csak belső szerveink működése, hanem külső bőrtakarónk megjelenése is romlik.

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2022 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK