Lúgosítás fontossága

Az egészséges szervezet sejtjeinek és szerveinek megfelelő működéséhez folyamatosan a normál pH egyensúly fenntartása szükséges. Hogyan is működik ez a törékeny rendszer?

lúgosítás nagy.jpg

Az egészség kulcsa a szervezet normál sav-bázis egyensúlya
Az egészséges szervezet több mint 60%-át víz alkotja, melynek 34%-a sejten kívüli 66%-a pedig sejten belüli. Nagy része az artériás vér egyik alapvető alkotóeleme és adott pH értékkel rendelkezik. A pH érték az angol Power of Hydrogen szavak rövidítése mely a folyadékban lévő hidrogénionok számát jelöli. A szervezetben lévő víz a sejteket tápanyaggal és oxigénnel látja el, valamint gondoskodik a salakanyagok elszállításáról is. Ezen transzport rendszer egészséges működéséhez megfelelő pH érték szükséges, mely az emberi vér esetén enyhén lúgos, 7,35 és 7,45 érték közötti. A sav lúg, vagy más néven sav bázis egyensúly fenntartásáról beszélünk, ahol a bázis megnevezés az enyhén lúgos "alap" környezet fenntartását jelenti.

Kémhatások értékei:

Savas: pH 1,0-6,9
Lúgos: pH 7,1-14
Semleges: pH 7

Sav ürítő szervek fontossága
A normál létfenntartó folyamatoknak köszönhetően szervezetünk mindenáron a bázikus, azaz a lúgos környezet fenntartására törekszik. Ugyanis sejtjeink kizárólag a 7,35 és 7,45 közötti pH érték között tudnak a legoptimálisabban működni. A pH érték eltolódása esetén a szervezet azonnal reagál és ürítéssel, savlekötéssel, vagy raktározással válaszol. Ehhez úgynevezett savürítő szerveket használ, melyekbe a bőr (verejtékezés), vesék (vizelet) és a tüdő (kilégzés) tartoznak. A bőrön található verejték 4,5 körüli pH értékkel rendelkezik, így a szervezet savasodása esetén a verejtékmirigyeken keresztül képes izzadással a savas vegyhatású anyagokat eltávolítani. A vese legfontosabb funkciója, a vizeleten keresztül megóvni a szervezetet a savas anyagok felhalmozódásától és kellő időpontban megszabadulni azoktól. A tüdő la vérplazma széndioxid szintjével szabályozza a vér szénsav és bikarbonát koncentrációját. Fokozott kilégzéssel, azaz széndioxid kibocsájtással csökken a vér szénsav koncentrációja, tehát csökkenthető a savasodás. A lélegzet visszatartásával, vagy alacsonyabb levegővétellel pedig a tüdőnkben felhalmozódó széndioxid növeli a vér szénsav tartalmát, tehát savasodhat a szervezet.

A sav bázis egyensúly fenntartása természetesen nem csak a savas állapot megszüntetésére, hanem a túlzóan lúgos pH közeg megszüntetésére is irányul.

búzafű nagy.jpg

Természetes pH egyensúly felborulása
A természetes pH közeg savas irányba történő eltolódása esetén szervezetünk azonnali válaszreakcióba kezd és működésben hozza a savürítő szerveket. A pH eltolódástól függően salakmentesítési, semlegesítési, ürítési, raktározási, vagy felhalmozási folyamatokat végez. ehhez a vér puffer rendszerét és annak szénsav koncentrációját alkalmazza. Savasodás esetén eltolódik a Kálium-Nátrium arány, melynek következtében a savak, salakanyagok elraktározódnak a szövetekben. Amennyiben a savasodás tovább folytatódik, úgy a szervezet felszabadítja az ásványi anyagokat a csontokból és fogakból, amely csontritkuláshoz, vagy fogszuvasodáshoz vezethet. Végül a szervezetből teljesen kivonódnak a bázis/lúg képző anyagok, mint a Kálcium, Magnézium, vagy a Cink és helyettük zsírok raktározódnak el. Az ásványi anyagok kivonódása miatt a savasodást folyamatos fáradságérzet, kimerültség, izomfájdalmak, alvászavarok kísérhetik.

Az elsavasodást kísérő néhány tünet:

Kimerültség és fáradságérzet
Izomfájdalmak, ízületi fájdalmak
Depresszió
Intoleráns viselkedés
Asztmás tünetek

Diagnosztizálási módszerek
Az artériás vér pH értékének diagnosztizálását vérvétellel és labóratóiumi vizsgálatokkal lehet a legpontosabban megállapítani. Segítség lehet még a nyál közvetlen ébredés utáni lakmuszpapíros vizsgálata is. Amennyiben a papír zölden színeződik el savas, ha sárgán lúgos, ha kéken, akkor semleges pH értékről beszélhetünk. Figyelmeztető lehet a reggeli vizelet savanykás szaga is, mely szintén a savasodásra utalhat.

zold ital.png


pH egyensúly fenntartása táplálkozással
Az első és legfontosabb az étrend helyes megválasztása és az elfogyasztott táplálékok tudatos megválasztása. Az étrendnek változatosnak és a legtermészetesebb anyagokra kell épülnie. Lehetőség szerint 20%-ban savas 80%-ban lúgos kémhatású táplálékot kell fogyasztanunk. Gyakran halljuk, hogy fogyasszunk minden olyan ételt, mely zöld, mert ezek garantálják a lúgos kémhatás természetes fenntartását.


Néhány lúgos kémhatású étel, ital:

Méz
Citrom
Répa
Paradicsom
Káposzta
Gomba
Olíva olaj
Szójatej
Zöld tea

Néhány savas kémhatású étel, ital:

Cukor
Szilva
Kezelt gyümölcslevek
Csokoládé
Dió, mogyoró
Fehér rizs
Tojás
Kávé

pH egyensúly fenntartása étrend kiegészítőkkel
Szervezetünk természetes sav bázis egyensúlyának fenntartásához komplex étrend kiegészítőket is használhatunk. Ezek tudatosan válogatott alkotórészekkel rendelkeznek és megfelelő mennyiségben biztosítják azokat a természetes összetevőket, melyek a lúgos állapot fenntartásához szükségesek. Előnyük nem csak komplex vitamin és tápanyag forrásukban rejlik, hanem gyors és egyszerű fogyasztásukban is, mely a mai rohanó világban és a nehezen tervezhető étkezési szokások miatt az egyik döntő tényező lehet. További előnyük, hogy amennyiben folyadék formájában visszük be őket, úgy a tablettákkal ellentétben már oldott formában vannak, mely gyorsabb felszívódást, ezáltal azonnali hasznosulást eredményez.

spirulina nagy.jpgX

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2021 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK