A műszempilla története

A szem a lélek tükre, a szempilla pedig a szemünk legszebb természetes dekorációja, mely egyfajta kontúrként hangsúlyozza annak formáját.

A petróleumolajtól a szálankénti szempilla hosszabbításig

A szem a lélek tükre, a szempilla pedig a szemünk legszebb természetes dekorációja, mely egyfajta kontúrként hangsúlyozza annak formáját. A pilláknak a szépségen kívül természetesen funkciójuk is van, hiszen megvédik a szemet a portól és különböző külső hatásoktól. A szempilláknak mégis a szépségipar tulajdonít a legnagyobb szerepet, ezért mindig is a hölgyek érdeklődésének középpontjában álltak.

A szempillák hangsúlyozását már az ókori Egyiptomban elkezdték, érdekes módon azonban akkoriban ez sokkal inkább a férfiak, mint a nők kiváltsága volt.  Az ókori Rómában azonban a szemhangsúlyozás már csakis a hölgyek mindennapjaiban volt jelen. Természetesen ebben az időben még kezdetleges módon próbálták hangsúlyozni a szemet a hölgyek, szemük kontúrját elszenesedett fadarabokkal húzták ki, szempilláikat pedig leginkább növényi kivonatokkal próbálták színezni.

A szépségnek ez a fajta hangsúlyozása aztán szépen lassan „kiment a divatból” és a középkorban gyakorlatilag teljesen eltűnt ez a fajta érdeklődés. Ezért a középkortól egészen a 18. századik a szempillák hangsúlyozására egyáltalán nem figyeltek oda. A hölgyeknek még a  szemöldökét is világosították a szempillát pedig szándékosan nem hangsúlyozták. Ez azért volt fontos, hogy a figyelmet a homlokra tereljék, ami abban az időben kiemelt figyelmet érdemelt egy hölgy arcán.

A változást angliában például Elizabeth angol királynő hajának színe hozta meg, mert ez olyan mély benyomást keltett a népben, hogy a nők a hajukat, szemöldöküket és sokszor még a szempillájukat is vörösre festették. A szemek hangsúlyozása azonban még itt sem volt kifejezetten szempont, mert később a rizsporos parókák idejében is inkább a púderezés kapott hangsúlyt.

Az 1840-es évektől azonban a hölgyek ismét elkezdték kihangsúlyozni a szempillájukat és szemöldöküket. Az első szempillaspirál az 1850-es években Eugene Rimmel híres parfümőr (Viktória királynő személyi parfümőre) alkotta meg a mai szempillaspirál ősét, szénporból vazelinből és petróleum zseléből. Mivel a termék a szemet nem irritálta, ezért nagyon hamar népszerűvé vált a hölgyek körében.

A 20. században a smink és a külső megjelenés még nagyobb hangsúlyt kapott, tehát sorra kezdődtek a fejlesztések mind a szempilla festésére, mind pedig a növesztésére vonatkozóan. A 19 éves Tom Lyle ebben az időben próbálta meg létrehozni az elsők között, azt a szert mely alkalmas szempilla színezésére. Ő vazelint, fekete szenet, gyapotmag olajatt és napraforgóolajat használt. A formula azonban nem lett tökéletes ezért kémikus barátjától kért segítséget, akivel egy petróleumolaj alapú számos növényi olajból alkotott krémet kevertek. Ez a krém nem színezte a szempillákat viszont szempillanövesztésre ajánlották, mert abban az időben a petróleumolajnak hajnövesztő szerepet tulajdonítottak.

A műszempilla történelmét 1916-tól számítjuk és David W. Griffith amerikai filmrendezőhöz kapcsoljuk. Ő volt az aki Seena Owen színésznőnek úgy próbálta hangsúlyozni a szemeit, hogy a mai soros szempilla elődjéhez hasonló technikát alkalmazott. Azt mondta, hogy olyan hatást szeretne, hogy a színésznő szempillája az orcáját simogassa. Nem sokkal később a Hollywoodi filmek nagy részében már műszempillát használtak. 

Az igazi népszerűségét azonban akkor szerezte meg a műszempilla amikor 1930-ban az egyik legnagyobb divatmárka a lakosság számára is elérhetővé tette a soros műszempillákat mindössze 10 centért. 1930-tól a hölgyek már valódi mestereivé váltak a sminknek és annyira élvezték ezt a változást, mint még soha előtte.

A következő igazán hatásos áttörés a szempilla kiemelésében akkor következett be, amikor megjelent az első kézi szempilla göndörítő 1940-ben a „Kurlash”. Az első darabokat is rozsdamentes acélból készítették – ahogyan ma is - és azon a részen ahová a szempillákat kell befogni egy kis gumi csík volt. A hölgyek ezt melegítették fel hajszárító segítségével, majd a már ismert módon használták. Később ebből is megjelentek az elemes verziók, amik már saját magukat tudták felmelegíteni.

Az 1960-as években azonban valódi „forradalom” indult el a smink terén, mert ekkor a hölgyek már szabadon fejezhették ki egyéniségüket a sminkkel. Ekkor jelentek meg az első színes szempillaspirálok is Műszempilla tekintetében ez az időszak pedig különösen fontos, mert az erős szemhangsúlyos sminkek szinte megkövetelték ezt a kiegészítőt. Minden szépségszalon alap szolgáltatásába tartozott a műszempilla, melyekben a soros verzión kívül már a tincseset is használták. A műszempillákat gyártották szintetikus anyagokból és emberi szőrzetből is. Akkoriban nem számított mennyire „mű”, a lényeg a divat volt ezért a műszempilla a fénykorát élte.  

1988-ban amikor a smink már kissé visszafogottabbá vált az egyik legnagyobb szépségipari cég piacra dobta az színtelen spirált aminek a célja az volt, hogy fényt adjon a pilláknak és erősítse azokat.

Napjainkban azonban a műszempilla ismét fénykorát éli, viszont már egy a kornak megfelelő természetesebb formában. Az első szálankénti szempilla hosszabbítás Ázsiából érkezett Amerikába az 1990-es évek végén de, hogy pontosan honnan arról megoszlanak a vélemények. Világszerte azonban 2004-2005 körül vált ismerté és a mai napig is egy folyamatosan növekvő piacot képvisel.

Ennél a technikánál szintetikus szálakat egyenként illesztenek a saját pillához, olyan orvosi ragasztóval, mely nem irritálja a szemet.. Ennek a szempillának nagy előnye, hogy teljesen természetes hatást kelt és egyénre szabottan lehet felhelyezni. Az elkészítése átlagosan 1,5 óra a pillasort pedig 2-3 hetente kell tölteni. Ez az idő természetesen függ a vendég szempillájának növekedésétől, amely viszont teljesen egyéni. Ennél az eljárásnál a bőrre nem ragasztanak pillát, csupán a kiválasztott szempilla szálra, így a „mű” hatás teljesen elmarad, mert sem kis tincsek, sem egybefüggő „vonal” nem látszik a bőrön. Az egyéni igények miatt a szempillák különböző hosszban, vastagságban és íveltségben léteznek, sőt, napjainkban már a színes pillák is megtalálhatóak a gyártók palettáján.  A szakemberek pedig komoly képzéseken vesznek részt, hogy tudják, melyik szemformára milyen szempillákat kell illeszteniük.

Az eljárás Amerikába érkezése után hamar igen népszerű lett Hollywoodban is, mert a szépségre éhező sztárok azonnal lecsaptak rá. Az első néhány évben azonban kizárólag a sztárok kiváltsága volt, és egyfajta titkos szépségbeavatkozásnak számított ami a hétköznapi ember számára elérhetetlen. Gwen Stefani, Jennifer Lopez, Lindsay Lohan, Liz Hurley, Nikole Kidma, Sharon Stone és Paris Hilton is nagy követői ennek a módszernek. A sztárok példamutatásának köszönhetően egyre népszerűbb és a piachoz igazodó áraknak köszönhetően már nem csak a filmcsillagok kiváltsága a hosszú és természetes pillasor és az igéző tekintet.

 

 

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Az adatvédelmi nyilatkozatot
megismertem és elfogadom.

© 2018 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK