A műszempilla története

A szem a lélek tükre, a szempilla pedig a szemünk legszebb természetes dekorációja, mely egyfajta kontúrként hangsúlyozza annak formáját.

A petróleumolajtól a szálankénti szempilla hosszabbításig

A szem a lélek tükre, a szempilla pedig a szemünk legszebb természetes dekorációja, mely egyfajta kontúrként hangsúlyozza annak formáját. A pilláknak a szépségen kívül természetesen funkciójuk is van, hiszen megvédik a szemet a portól és különböző külső hatásoktól. A szempilláknak mégis a szépségipar tulajdonít a legnagyobb szerepet, ezért mindig is a hölgyek érdeklődésének középpontjában álltak.

A szempillák hangsúlyozását már az ókori Egyiptomban elkezdték, érdekes módon azonban akkoriban ez sokkal inkább a férfiak, mint a nők kiváltsága volt.  Az ókori Rómában azonban a szemhangsúlyozás már csakis a hölgyek mindennapjaiban volt jelen. Természetesen ebben az időben még kezdetleges módon próbálták hangsúlyozni a szemet a hölgyek, szemük kontúrját elszenesedett fadarabokkal húzták ki, szempilláikat pedig leginkább növényi kivonatokkal próbálták színezni.

A szépségnek ez a fajta hangsúlyozása aztán szépen lassan „kiment a divatból” és a középkorban gyakorlatilag teljesen eltűnt ez a fajta érdeklődés. Ezért a középkortól egészen a 18. századik a szempillák hangsúlyozására egyáltalán nem figyeltek oda. A hölgyeknek még a  szemöldökét is világosították a szempillát pedig szándékosan nem hangsúlyozták. Ez azért volt fontos, hogy a figyelmet a homlokra tereljék, ami abban az időben kiemelt figyelmet érdemelt egy hölgy arcán.

A változást angliában például Elizabeth angol királynő hajának színe hozta meg, mert ez olyan mély benyomást keltett a népben, hogy a nők a hajukat, szemöldöküket és sokszor még a szempillájukat is vörösre festették. A szemek hangsúlyozása azonban még itt sem volt kifejezetten szempont, mert később a rizsporos parókák idejében is inkább a púderezés kapott hangsúlyt.

Az 1840-es évektől azonban a hölgyek ismét elkezdték kihangsúlyozni a szempillájukat és szemöldöküket. Az első szempillaspirál az 1850-es években Eugene Rimmel híres parfümőr (Viktória királynő személyi parfümőre) alkotta meg a mai szempillaspirál ősét, szénporból vazelinből és petróleum zseléből. Mivel a termék a szemet nem irritálta, ezért nagyon hamar népszerűvé vált a hölgyek körében.

A 20. században a smink és a külső megjelenés még nagyobb hangsúlyt kapott, tehát sorra kezdődtek a fejlesztések mind a szempilla festésére, mind pedig a növesztésére vonatkozóan. A 19 éves Tom Lyle ebben az időben próbálta meg létrehozni az elsők között, azt a szert mely alkalmas szempilla színezésére. Ő vazelint, fekete szenet, gyapotmag olajatt és napraforgóolajat használt. A formula azonban nem lett tökéletes ezért kémikus barátjától kért segítséget, akivel egy petróleumolaj alapú számos növényi olajból alkotott krémet kevertek. Ez a krém nem színezte a szempillákat viszont szempillanövesztésre ajánlották, mert abban az időben a petróleumolajnak hajnövesztő szerepet tulajdonítottak.

A műszempilla történelmét 1916-tól számítjuk és David W. Griffith amerikai filmrendezőhöz kapcsoljuk. Ő volt az aki Seena Owen színésznőnek úgy próbálta hangsúlyozni a szemeit, hogy a mai soros szempilla elődjéhez hasonló technikát alkalmazott. Azt mondta, hogy olyan hatást szeretne, hogy a színésznő szempillája az orcáját simogassa. Nem sokkal később a Hollywoodi filmek nagy részében már műszempillát használtak. 

Az igazi népszerűségét azonban akkor szerezte meg a műszempilla amikor 1930-ban az egyik legnagyobb divatmárka a lakosság számára is elérhetővé tette a soros műszempillákat mindössze 10 centért. 1930-tól a hölgyek már valódi mestereivé váltak a sminknek és annyira élvezték ezt a változást, mint még soha előtte.

A következő igazán hatásos áttörés a szempilla kiemelésében akkor következett be, amikor megjelent az első kézi szempilla göndörítő 1940-ben a „Kurlash”. Az első darabokat is rozsdamentes acélból készítették – ahogyan ma is - és azon a részen ahová a szempillákat kell befogni egy kis gumi csík volt. A hölgyek ezt melegítették fel hajszárító segítségével, majd a már ismert módon használták. Később ebből is megjelentek az elemes verziók, amik már saját magukat tudták felmelegíteni.

Az 1960-as években azonban valódi „forradalom” indult el a smink terén, mert ekkor a hölgyek már szabadon fejezhették ki egyéniségüket a sminkkel. Ekkor jelentek meg az első színes szempillaspirálok is Műszempilla tekintetében ez az időszak pedig különösen fontos, mert az erős szemhangsúlyos sminkek szinte megkövetelték ezt a kiegészítőt. Minden szépségszalon alap szolgáltatásába tartozott a műszempilla, melyekben a soros verzión kívül már a tincseset is használták. A műszempillákat gyártották szintetikus anyagokból és emberi szőrzetből is. Akkoriban nem számított mennyire „mű”, a lényeg a divat volt ezért a műszempilla a fénykorát élte.  

1988-ban amikor a smink már kissé visszafogottabbá vált az egyik legnagyobb szépségipari cég piacra dobta az színtelen spirált aminek a célja az volt, hogy fényt adjon a pilláknak és erősítse azokat.

Napjainkban azonban a műszempilla ismét fénykorát éli, viszont már egy a kornak megfelelő természetesebb formában. Az első szálankénti szempilla hosszabbítás Ázsiából érkezett Amerikába az 1990-es évek végén de, hogy pontosan honnan arról megoszlanak a vélemények. Világszerte azonban 2004-2005 körül vált ismerté és a mai napig is egy folyamatosan növekvő piacot képvisel.

Ennél a technikánál szintetikus szálakat egyenként illesztenek a saját pillához, olyan orvosi ragasztóval, mely nem irritálja a szemet.. Ennek a szempillának nagy előnye, hogy teljesen természetes hatást kelt és egyénre szabottan lehet felhelyezni. Az elkészítése átlagosan 1,5 óra a pillasort pedig 2-3 hetente kell tölteni. Ez az idő természetesen függ a vendég szempillájának növekedésétől, amely viszont teljesen egyéni. Ennél az eljárásnál a bőrre nem ragasztanak pillát, csupán a kiválasztott szempilla szálra, így a „mű” hatás teljesen elmarad, mert sem kis tincsek, sem egybefüggő „vonal” nem látszik a bőrön. Az egyéni igények miatt a szempillák különböző hosszban, vastagságban és íveltségben léteznek, sőt, napjainkban már a színes pillák is megtalálhatóak a gyártók palettáján.  A szakemberek pedig komoly képzéseken vesznek részt, hogy tudják, melyik szemformára milyen szempillákat kell illeszteniük.

Az eljárás Amerikába érkezése után hamar igen népszerű lett Hollywoodban is, mert a szépségre éhező sztárok azonnal lecsaptak rá. Az első néhány évben azonban kizárólag a sztárok kiváltsága volt, és egyfajta titkos szépségbeavatkozásnak számított ami a hétköznapi ember számára elérhetetlen. Gwen Stefani, Jennifer Lopez, Lindsay Lohan, Liz Hurley, Nikole Kidma, Sharon Stone és Paris Hilton is nagy követői ennek a módszernek. A sztárok példamutatásának köszönhetően egyre népszerűbb és a piachoz igazodó áraknak köszönhetően már nem csak a filmcsillagok kiváltsága a hosszú és természetes pillasor és az igéző tekintet.

 

 

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2021 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK