Tudástár: UV vagy LED

A szakma rohamos fejlődésével lehetőségünk nyílik arra, hogy megtaláljuk a minden téren megfelelő munkaeszközt számunkra. Ezért nem árt kicsit elmélyülni a kínálatok között és alaposan körbe járni a témát, hogy minden hasznos információ a birtokunkba kerüljön.

UV LÁMPA: (ULTRAVIOLA)

Kezdetben csak UV lámpákat lehetett találni a piacon. Amit érdemes tudni ezekről, hogy UV A sugarat bocsájtanak ki. Az élettartamuk hozzávetőlegesen 450-500 üzemóra. Sugárzásuk mértéke ~360 nanométer. Több energiát használnak, mint ledes társaik. A csövek számától függően, létezik 9, 18, 36, 54 W-os kivitel. A teljesítményük viszont egyezik, hiszen az nem adható össze. A csövek elhelyezkedése és a benne található tükör biztosítja, hogy a felületet minden szögből érje a fény. Ám jó hír, hogy már létezik olyan cső, ami led, de a foglalata behelyezhető a hagyományos uv lámpába is, ezzel „ledesíteni” tudjuk a hagyományos UV lámpánkat. Hogy ez miért is jó? Csökken a lámpa fogyasztása, csökken a kötési idő, a csövek élettartama pedig jóval hosszabb, kb tízszerese a hagyományos UV csövekének.

CCFL lámpák: (Cold Cathode Fluorescent Lamp)

Ezek az eszközök egy spirálcsővel vannak ellátva, ami a legújabb fejlesztés a piacon, viszont az LCD tv-kben és a laptopokban már évek óta megtalálható. Mindenféle alapanyag megköt alatta, mivel a hullámhossz tartománya megegyezik a hagyományos UV csövekével. A különbség annyi, hogy ez nem melegszik, energiatakarékos és leddel párosítva gyors kötést tesz lehetővé. Ezek az úgynevezett CCFL+LED lámpák. Élettartamuk hozzávetőleg 30.000 üzemóra. Használatukról fontos megemlíteni, hogy a használat kezdetén 1 percre van szükség a megfelelő sugárzás eléréséhez.

LED lámpa: (Light Emitting Diode)

A led lámpa viszonylag egy új technika a piacon. Kombinálják már uv- val is, amiről a későbbiekben lesz szó. Tehát a led, nem egy fény, hanem egy fénycső típus. Azt jelenti, hogy fénykibocsátó dióda. Egy olyan félvezető eszköz, amely elektromosság hatására világít. A kibocsátott fény típusának vonatkozásában fontos megjegyeznünk, hogy a műkörmös iparban használatosak az UV-A skálában megtalálható fényeket sugározzák, hiszen csak az UV-A fény képes megköttetni a műköröm építő zseléket.

Az UV-A kibocsátó LED lámpák különböznek egymástól az UV-A kimenetben és a kibocsátott fény hullámhossz terjedelmében is. Ezzel magyarázható az, hogy a különböző körömépítő anyaghoz speciálisan vannak kifejlesztve az azt megkötő LED lámpák. Az alapanyagok nem feltétlenül köttethetőek tetszőleges UV fényt kibocsájtó lámpában, a kötési teljesítmény csökkenésének kockázata nélkül.

Mivel az UV lámpák által kibocsátott hullámhossz skálája, és intenzitása eltérő lehet, ezért a körömépítő anyagok tartóssága jelentősen különbözhet, ha különböző lámpákat használunk. A műkörmös ipar sokféle LED lámpát ismer, a legtöbbjük különféle hullámhosszon lévő fényt generál, csakúgy, mint különféle intenzitást – ami az egyes hullámhosszokhoz tartozik. Tévedés azt hinni, hogy minden LED lámpa, minden típusú körömépítő anyaghoz használható.

Az adott típusú LED lámpa csak ahhoz az anyaghoz használható, amihez kifejlesztették. Összegezve, azt mondhatjuk, hogy a LED lámpák nem használhatóak akármilyen körömépítő anyag köttetésére, mert így törésekhez, problémákhoz vezethetnek, és sok esetben egészségkárosító hatásuk is lehet a vendég számára.

Például okozhatnak „alulkötést”, ami minden esetben gyenge műkörmöket, problémákat eredményez, és fő okozója az allergia kialakulásának. Vagy épp ellenkezőleg, „túlköttetjük” a zselét, ami az anyag törékenységéhez, elszíneződéséhez, és a körömágyban a magas hőtől képződött véraláfutás szilánkok megjelenéséhez vezet, amik az onycholysis (a körömlemez elválása a körömágytól) okozói. Ha a legjobb eredményeket akarjuk elérni, akkor azt a lámpát kell használnunk, amit a műköröm alapanyag gyártója ahhoz kifejlesztett, és köttetésére ajánl. Ezt a problémát próbálják kiküszöbölni a gyártók a kibővített hullámhossz tartományban működő LED lámpákkal (365nm – 400 nm), ezek a lámpák viszont jóval drágábbak és kísérleti fázisban vannak. Ha bizonytalan vagy, fordulj kérdéseiddel az alapanyag gyártójához, mielőtt saját magad próbálnád kitalálni a megoldást.

Végezetül, csakúgy, mint ahogy a hagyományos UV-A csövek, a LED izzók is elvesztik hatásfokukat (kiégnek) a használat során, azonban jóval hosszabb az élettartamuk, az előzőekénél. Átlagos szalonmunka mellett a LED lámpák UV kibocsátó diódái (amiktől a zselék megkötnek) 3-4 évig használhatóak, utána hatásfokuk már nem számottevő. Míg a hagyományos UV-A csövek a kiégés után cserélhetőek, addig a LED izzók esetében ez nem igaz, ha kiégett, egy teljesen új lámpát kell vásárolni, de a hosszú élettartam miatt mégis gazdaságosabbnak tűnt ez a megoldás, mintha a hagyományos UV csövet cserélnénk 3 havonta. Az új tendencia szerint azonban egyre inkább kezd kiforrni a műköröm építésben használatos LED technológia és a gyártók olyan LED lámpákat kezdenek forgalomba hozni, amelyek izzói, a hagyományoshoz hasonlóan, gond nélkül kicserélhetőek.

A legújabb fejlesztésű LED uv lámpa -  SUN led!

A műkörmös gépgyártás legújabb fejlesztése, a széles spektrumú uv lámpák új generációja!

Ebben a lámpában 15 db dióda,  kiterjesztett hullámhosszon (365 nm + 405 nm) gondoskodik arról, hogy a forgalomban lévő valamennyi UV fényre kötő anyaghoz magabiztosan használhasd, az építő zseléktől az akár 20 másodperc alatt kötő gél lakkokig. A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramerősséget és feszültséget igényelnek, kicsi a fogyasztásuk, kevéssé melegszenek, nagy a kapcsolási sebességük, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk.

Ezek az innovatív lámpák a legmodernebb LED technológiával készültek, mely technológia garanciát biztosít az izzók élettartamára, mérsékli a kötés közbeni hő termelődést, valamint a szem számára kíméletesebb fényt bocsát ki, mert a tartománya közelebb áll a napfényhez. Az izzók optimális elhelyezkedésének köszönhetően pedig nincs a lámpában holt tér. A még energiatakarékosabb használatot a lámpákba épített szenzorok is biztosítják, az izzók ugyanis mozgás hatására lépnek működésbe. Nem elhanyagolható előnye az sem, hogy formatervezett külseje emeli a szalonod fényét.

A készülék elérhető webáruházunkban digitális kijelzővel és időzítő funkcióval rendelkező változatban.

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2023 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK