Ultrahang és kozmetika

Ultrahang és esztétika! Ahhoz, hogy tisztában legyünk az általunk működtetett készülék működési elvével, az elemi fizika minimális ismerete szükséges.

Az emberi fül számára érzékelhető fizikai rezgést hangnak nevezzük. A hallható hang általában a 16 Hz-2 kHz (16- 20000 Hz) közti rezgési tartományba esik. Az ennél magasabb rezgésszámot a fülünk már nem érzékeli. A hallható tartományon túli rezgést hívjuk ultrahangnak, mely a 2-20 MHz ( 2-20 000 000 Hz) tartományba esik. Bár ez nem érzékelhető a fülünkkel, az emberi szervezetre hatást tud gyakorolni, melyet az orvostudomány ki is használ a képalkotó diagnosztikus eljárások, illetve terápiás beavatkozások során.
A különböző anyagok különböző mértékben vezetik és nyelik el az ultrahangot.


Amikor a kibocsátott ultrahangnyaláb két különböző akusztikus tulajdonságú anyag határára érkezik, a fizikából ismert un. határfelületi jelenségek játszódnak le. A hang egy része visszaverődik, más része áthatol, elhajlik, vagy éppen elnyelődik.


Amennyiben a kibocsátott és a visszaverődő hanghullámok viszonyát vizsgáljuk, lehetővé válik pl. a test belső szerveinek a vizsgálata.
Amennyiben az elnyelődés kerül középpontba, úgy a célszervben tudunk változást létrehozni. A levegő szigetelő közeg az ultrahang számára, ezért az ultrahang fej és a test közé kerülő levegő rontja az átvitelt. Ezért kell egy olyan köztes közeget alkalmazni, mely a vízhez közeli vezetési képességű. Erre a gélek a legmegfelelőbbek.


A kozmetikai kezelések során alkalmazott ultrahang készülékek célja az, hogy az emberi bőr szerkezetében hozzunk létre olyan hatást, mely a bőr állagát és a megjelenést kedvezően befolyásolja.


Az ultrahang kozmetikai használata jelenleg viszonylag széles spektrumot ölel fel. Ismereteink szerint a hatásának alapja, hogy a szövetekben –esetünkben a bőrben- való elnyelődése közben a sejtek kissé megduzzadnak, fokozódik a sejtek anyagcseréje, a szövetközti térben lévő folyadékáramlás megváltozik. Javul a helyi vér- és nyirokkeringés.
A mélyebb sérüléssel járó gyulladásos folyamatok után kialakult hegek is valamelyest felpuhulnak, zsugorodnak. A biológiai hatások kiváltásában a hang elnyelődésével járó hőhatás áll.


Mivel az ultrahang hatására a kötőszöveti sejtek közti tömör kapcsolat is átmenetileg lazul, továbbá a sejtek anyagcseréje fokozódik, a megfelelő (lehetőség szerint gél alapú) vivőanyaggal rendelkező aktív hatóanyagok is könnyebben bejuttathatók a bőrbe.
A helyi készítmények ultrahang segítségével történő bőrbe juttatása (phonopheresis) mindenképpen figyelmet igényel, mivel az egyébként stabil vivő- és hatóanyagok a nagy frekvenciájú rezgés hatására feltöredezhetnek, és jó esetben csupán elvesztik kedvező hatásukat, rosszabb esetben akár allergénné is válhatnak.

Megfelelő ismeretek –és természetesen munkával megszerezhető rutin-  birtokában az ultrahanggal működő esztétikai gépek alkalmazása hatékony kezelések elvégzésére adnak lehetőséget.

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2022 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK