Antioxidánsok és az öregedés

A világon számos olyan népcsoport él, melyeknél a 100 éves kor elérése természetes velejárója életüknek. Anyák, gyermekeik és azok unokái egy emberöltőn belül élhetnek. Mi a titkuk és hogyan képesek szervezetüket ilyen hosszú ideig egészségesen tartani? A titkuk nem is annyira titok.

Maradj szép antioxidánsokkal

A bennünk lezajló öregedési folyamatok magyarázására számos teória létezik. Van amely genetikailag, van amely az idegrendszer és ezzel együtt a hormonális változásokat írja le és van, mely a sejtjeinket érő külső és belső behatásokat vizsgálja. Mindegyik a maga nemében számos tudományos kutatással bizonyítja, hogy szervezetünk és ezzel együtt bőrünk öregedése megmásíthatatlan és ha igazán egzaktak akarunk lenni, akkor az összes öregedési elméletet kellene egybe gyúrnunk, hogy az igazságra ráleljünk. De nézzük a tényeket!

Genetikai öregedés (teloméra elmélet)

Dr. Alexis Carrel és Dr. Leonard Hayflick azok, akik a bennünk lezajló genetikai öregedés, azaz a sejtosztódással végbemenő változásokat vizsgálták tudományos kutatásaikban. Carrel mesterséges környezetben tartott életben több mint 34 éven keresztül állati sejteket, óvva azokat mindenféle külső behatástól. Hayflick pedig eltérő korú egyedekből vett sejtek osztódási képességét vizsgálta megállapítva azt, hogy míg a fiatalabb sejtkultúrák akár 60x, addig az öregebbek ennél már jóval kevesebbszer képesek osztódni. A sejtek reprodukciós képességének csökkenésével a szervezet regenerációs képessége is csökken, mely a kor előrehaladtával kritikussá válik és egy idő után végleg elöregedünk.

Neuroendokrin öregedés

Dr. Vladimir Dilman a szervezet idegi és hormonális változásait vizsgálta. Kutatásaival alátámasztotta, hogy a fiatal korban óramű pontossággal végbemenő idegi kommunikáció és hormonkibocsájtás idősebb korban pontatlanná válik. Az először csak kisebb hibák egy idő után több hibát eredményeznek, így lehetetlenítve el a szervezet regenerációját, önmegújító képességét. A fenti változásokkal együtt az ideg és hormonális rendszer pontosságát a hozzájuk szorosan kapcsolódó szervek, szövetek változása is befolyásolja. Pl. az idegrostok száma és vezetési képessége, valamint az agy súlya is csökken. Ezen utóbbi változások kapcsolatba hozhatóak a genetikai öregedéssel azonban a neuroendokrin rendszerre vannak közvetlen hatással.

Szabadgyök elmélet

Dr. Denham Herman által kerültek a 21. sz. legfontosabb öregedéskutatási területei közé a szabadgyökök és az azokat semlegesíteni képes anti-oxidánsok. Herman megfigyelései alapján a szervezet energianyelő folyamatai során olyan rövid élettartamú, azonban reakcióképes vegyületek u.n. szabadgyökök képződnek, melyek a sejtmaghoz és a DNS-hez kapcsolódva mutációt képesek okozni. A szabadgyökök egyrészt a sejtek energianyerési folyamatai alatt képződnek, azaz szoros összefüggéssel vannak azzal, hogy mennyi kalóriát viszünk be, másrészt a szervezetünket érő külső környezeti hatások is szabadgyököket képeznek, így bármi ami velünk külsőleg érintkezik az sejtszinten hatással van ránk. A szabadgyököket azonban a megfelelő módon kordában lehet tartani. Hogy hogyan?

A világban számos olyan élő példával találkozhatunk, ahol népek, népcsoportok egyrészt szerencsés környezeti elhelyezkedésüknek, másrészt életmódjuknak köszönhetően akár 100 éves kort is megélhetnek. A megoldás életvitelükben rejlik, hiszen táplálkozásukkal és az azzal együtt járó kalóriadeficittel (kevesebbet esznek, mint szükséges) kevesebb kalóriát visznek be ezáltal kevesebb energiát használnak fel, alacsonyabb szabadgyök-képződés mellett. Nyugodt életmódjuk miatt az egyik legoxidatívabb külső behatás a stressz szinte elkerüli őket. A hosszú élet ranglistáján az Okinawaiak állnak, ahol 40%-al magasabb arányban élik meg a 100 éves kort, mint a világ bármely másik pontján.

A kulcs tehát a megfelelő antioxidáns (szabadgyökfogó) környezet biztosítása lehet, mely a normál, stresszmentes életvitelnél kezdődik és a vitaminokban, antioxidánsokban gazdag természetes összetevőkön alapuló étrenden keresztül a velünk érintkező hatások (UV sugárzás, kozmetikumok) terhelésének megválasztásán keresztül tart. Nem mindegy, hogy mit eszünk és az sem, hogy mennyit. Ugyanakkor az sem maradhat büntetlenül, hogy szervezetünket védő külső takarónkat a bőrünket milyen külső hatásoknak tesszük ki.

A genetikai és neuroendokrin öregedés késleltetéséért csak részben tehetünk. Az szabadgyökökkel szemben viszont hatékonyan vehetjük fel a harcot.

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2021 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK