Hogyan válasszunk bőrápolót?

 

 

A bőr

A szép egészséges bőr mindannyiunk vágya, azonban hajlamosak vagyunk a bőrt csupán esztétikai szempontból nézni, pedig számos létfontosságú funkciója van, ami az egészségünk szempontjából igen fontos. Ahhoz azonban, hogy bőrünket komplexen lássuk és megfelelően tudjuk óvni, meg kell ismernünk, hogy mik azok az alapvető funkciók, amiket a bőrünk lát el.

A Bőr 1A bőr a legnagyobb kiterjedésű szervünk, mert mérete kb 1,5-2 m2, melynek pontos mérete természetesen egyénileg változik. Elsődleges funkciója, hogy elválasztja a szervezetünket a külvilágtól, de össze is köti azzal, hiszen számos inger felvétele a bőrünkön keresztül történik. A bőr részt vesz a kiválasztásban, a hőszabályozásban, a légzésben és az idegi tevékenységekben is. Mégis a legfontosabb szerepe a védelmi funkciója a környezeti hatásokkal szemben.

Fontos szerepe van az UV védelemben - melynek ugyan számos pozitív hatása is van a szervezetre, azonban a túlzott sugárzás nagy károkat is okozhat – melyet az egészséges hámréteg valamint a pigment sejtek támogatnak. A pigment sejtek által termelt melanin elnyeli az UV sugárzást, így gátolva meg a szabadgyökök képződését.

A mechanikai hatásokkal szembeni védelme abban nyilvánul meg, hogy a hámréteg tüskés rétegében lévő sejtek nagyon szorosan kapcsolódnak egymáshoz, melynek köszönhetően az ellenáll számos eróziós hatásnak és ezzel megvédi az irharéteget a maradandó sérüléstől. A különböző nyújtó hatásokat az irha speciális felépítésének köszönhetően tudjuk kiküszöbölni, míg a zsírszövetünk pedig képes tompítani a nagyobb ütéseket és mechanikai behatásokat.

Bőrünk a kórokozókkal szemben is hatásos védelmi vonalat épített fel, melyben a lipoidköpenynek, a savköpenynek, a bőr saját baktériumflórájának valamint a szarurétegnek van szerepe, mely tulajdonképpen az elsődleges védelmi vonal. A savas vegyhatás és a baktériumflóra együtt gátolják meg a kórokozók elszaporodását. A szaruréteg szarusejtjei gyakorlatilag úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint a téglák egy házfalban. A szarusejtek a téglák, míg a köztük lévő ceramid a habarcs. Ez a védelem gátolja meg, hogy a hámba bejussanak a kórokozók, kémia anyagok vagy akár allergének.

A Bőr 2A bőr fontos csatornája a kiválasztásnak is, mert a szervezetben felhalmozódó méreganyagoknak különböző csatornákon keresztül kell távozniuk. Így a vesék kiválasztását segítő verejtékmirigyek is a bőrön keresztül szabadulnak meg a nemkívánatos méreganyagoktól.

A bőr légző funkciójának köszönhetően biztosítja az oxigént a hámréteg biokémiai folyamataihoz.

Fontos szerepe van a hőszabályozásban is, mert megvéd minket a kihűléstől és a túlzott felmelegedéstől is. Az izzadtság segítségével szabályozza a testhőmérsékletet. Abban, hogy ez megfelelő egyensúlyban legyen és ne tudjunk túl sok hőt leadni, segítséget nyújt a szaruréteg keratinja és a bőralja zsírszövete. Valamint a bőr felületére ömlő faggyú is gátolja, hogy túl sokat párologtassunk.

A simogatás érzését, a hideg és meleg érzékelését, valamint a viszketés érzését is a bőrünknek köszönhetjük, mert a benne lévő érző idegvégződések biztosítják, hogy a hozzájuk eljutó információ az agyban a megfelelő helyre kerüljön ahol végül az érzet alakul ki.

Kozmetikai szempontból azonban az a legfontosabb, hogy a bőr felszívó szerepet is tölt be. Akadálytalanul ugyan csak a gőzök és gázok juthatnak keresztül rajta. A többi anyag esetében pedig fontos, hogy az anyag kémiai és fizikai tulajdonsága is, valamint a bőr barrier funkciója, a szőrtüsző és a verejtékmirigyek áteresztőképessége is az adott anyagra vonatkozóan. A vízoldékony anyagok a verejtékmirigyeken keresztül tudnak a bőrbe jutni, de külső segítség nélkül ennek aránya igen alacsony. A zsíroldékony anyagok a faggyúmirigyeken keresztül, illetve a szarurétegen keresztül tudnak felszívódni. De még a zsíroldékony anyagoknak is akadályokkal kell szembenézniük.

A Bőr 3Bőrünk tehát komoly munkát folytat annak érdekében, hogy szervezetünket megóvja a káros külső behatásoktól és mindazt a jót pedig eljuttassa hozzá, amire szüksége van. Óvjuk ezt a csodálatos szervünket, becsüljük meg és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy működését minél tovább és a lehető legjobban tudja végezni!

 

 

 

 

Hogyan válasszunk arcápoló krémet?


Bőrünk ápolását fontos minél előbb elkezdeni, hogy később élvezhessük a jól megérdemelt eredményt. De vajon mit érdemes figyelembe venni a krémek kiválasztásakor és mi segít nekünk eligazodni abban az óriási termék dömpingben, amivel manapság szembe kell néznie egy nőnek? Kire hallgassunk és kire vagy mire ne?

Először is vegyük számba, hogy mit várunk el egy bőrápolótól bizonyos életszakaszainkban.

Fiatalon a legnagyobb probléma a bőr tisztátalansága szokott lenni, ami gyakran együtt jár a fénylő bőrrel és sajnos sokszor a gyulladásokkal is. Így fiatalon a legnagyobb elvárás, hogy a krém használata során a gyulladások visszahúzódjanak, a pórusok tiszták maradjanak és a krém ne hagyjon zsíros nyomot a bőrön.

 

 

Később, amikor a fiatal kor jellegzetes hibáinak már búcsút mondtunk akkor szembe kell néznünk azzal, hogy bőrünk hidratáltsága csökken és megjelennek az apró ráncok, amiket természetesen minél hamarabb szeretnénk eltüntetni. Továbbá itt van az a pont amikor „megalapozhatjuk a jövőnket”, mert a bőrápolás tipikusan az az eset ahol a megelőzést nem lehet eléggé hangsúlyozni. 

 

Amikor pedig bőrünk elkezd „öregedni” egyre inkább kezd veszteni a víztartalma mellet a zsírtartalmából is. Ezért a ráncok mélyülnek, a bőr egyre szárazabb érzetű és egyre inkább kívánja a gazdagabb készítményeket.

 

 

 

Természetesen a kor nem minden, mert mindenkinek az adott bőrtípusára kell megtalálnia a legmegfelelőbb bőrápolót és az, hogy valaki középkorú, még nem jelenti azt, hogy a bőre nem lehet zsíros és problémás. Mint ahogyan az sem szabály, hogy egy fiatalkorú bőre mindig problémás, mert előfordul a normál bőr is és extrém száraz és érzékeny bőrrel is találkozhatunk ebben a korosztályban is.

A kor azonban megfelelő irány lehet, hogy a polcon lévő kozmetikumokat legalább szűkíteni tudjuk. Természetesen a bőség zavarával a gyártók is tisztában vannak, ezért legtöbbször eltérő színekkel szokták jelezni a különböző korosztályoknak szóló termékeket és ezeken belül is feltüntetik az ajánlott bőrtípust.

Tehát két nagyon fontos szempontot kell figyelembe venni : a korosztályt és a bőrtípust. A kettő közül a bőrtípus és bőr problémák meghatározása jelenthet nagyobb problémát a laikusok számára, melyben az alábbi rövid összefoglalás is segítséget nyújthat.

Azonban ha a tökéletesre törekszünk, akkor érdemes elmélyülni a termék dobozán található INCI listában ahol rálelhetünk a termék hatóanyagaira is, mely alapján beazonosíthatjuk azokat, amelyek a mi bőrtípusunknak a legmegfelelőbbek. Erről a listáról érdemes tudni, hogy mindig az adott anyag krémben előforduló százalékának megfelelő sorrendben tünteti fel a hatóanyagokat. Tehát ami a sor elején van, abból van a legtöbb a krémben és ami a sor végén abból a legkevesebb.

Általában a cégek a különleges, vagy célzott hatóanyagokat feltűnően jelzik is a termék csomagolásán, vagy magában a termék nevében utalnak a krém funkciójára vagy a benne lévő fő hatóanyagra. Pl. Aloe vera arclemosó tej.

Érdemes azonban tudni, hogy a kiemelt hatóanyag vajon jó-e az egyén bőrtípusára, ezért tekintsünk át néhányat a teljesség igénye nélkül.Zsírhiányos bőr

A-, D-, F-, B- vitaminok, foszfolipidek, avokádó, jojoba, karotin, kalendulaolaj, búza, kukoricacsíra olaj, sütőtök, méz, komló, szőlőmagolaj, tökmagolaj, bogáncsolaj, kókuszzsír, kakaóvaj, búzacsíraolaj, olivaolaj, napraforgóolaj, szójaolaj, mandulaolaj, ceramidok, kamilla, körömvirág, szfingolipidek, retinol, azulén, szkvalán, pemetefű,vadgeszteye, rózsa

 

 Szeboreás bőr (zsíros bőr)

B-vitamin, citrom, narancs, meggy, uborka, csipkebogyó, savas tejtermékek – joghurt, ságarépa, sütőtök, paradicsom, petrezselyem, banán, alga, ginzeng, aloe vera, gingko, ichtiolos pakolás, Mg-karbonát, ZnO, TiO2,, csersavas teák (zsálya, cickafark), ceramidok, teafaolaj, bergamott, mandarin, menta, eukaliptusz, zsálya, rozmaring, bazsalikom, fekete nadálytő, martilapu, papsajt, szappanfű

 

  

 

Vízhiányos bőr

Hyaluronsav, Aloe vera, ginzeng, ginkgo, berkenye, sárgabarack, csipkebogyó, algák, glukoproteinek, E- vitamin, meggy, rózsa, kökény, japánakác, árnika, galagonya, kökény, ligetszépe

 

 

 

  

 

 

Gyulladásra hajlamos érzékeny bőr

E-, C- vitamin, csiraolajok, avokádó olaj,  karotta, sütőtök, teknőcolaj, lecitin, tokoferol, F-vitamin, Q10 koenzim, méhpempő, tojás, tej, méz, kollagén, elasztén, hyaluronsav, ginkó biloba, zöldtea, polifenolok, meggy, őszibarack, sárgarépa, tojássárgája 

Normál bőr

Aloe vera, ginzeng, ginkgo biloba, levendula, kakukkfű, vadárvácska, kakukkfű, komló, akác, hárs, geránium, szantálfa, kamilla, csipkebogyó, körömvirág, bodza, kövirózsa

 

 

 

A legbiztosabb segítség a választásban azonban kozmetikusunk lehet, aki az éveken át tartó iskolai képzés során és a gyakorlati tapasztalatai alapján biztonsággal tudja megállapítani az adott bőrtípust. A szakemberek ezen kívül a különböző problémákra is hatékony megoldást tudnak kínálni, valamint kérdéseik és diagnosztika alapján felderíthetnek olyan belső problémákat és működési rendellenességeket, amik belülről befolyásolhatják az adott bőr állapotát. Ezeket a negatív tényezőket pedig orvos segítségével megoldva a bőrállapot is igen sokat javulhat. 

 

A vélemények természetesen megoszlanak a lakossági és professzionális termékek között. Leginkább az ár szokott befolyásoló tényező lenni, mert a professzionális termékek lényegesen drágábbak. Itt azonban érdemes számításba venni, hogy míg a lakossági termékeknél a döntés a vásárlón múlik és nem mindig sikerül rögtön az első termék megvásárlásával megtalálni a tökéleteset. Ezért a próbálkozások ugyan apránként kiadott összegek, de ebben az esetben sem éppen pénztárca barátok. A szakembernél vásárolt termékek valóban drágábbak, de ott nem csupán az az előny áll fenn, hogy ezekben a termékekben koncentráltabb és gazdagabb alkotók találhatóak meg, hanem, hogy kizárhatjuk a próbálkozás hosszas és igen költséges időszakát.

 

A feladat tehát nem egyszerű, de a lényeg, hogy találjunk egy megbízható kozmetikust vagy egy megbízható kozmetikai márkát, ami nem csupán reklámokkal, hanem valóban hasznos információkkal látja el a vásárlókat a termékekre vonatkozóan.

 

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2021 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK